jovan - Srpska akademska mreža - Nikola Tesla

Direkt zum Seiteninhalt

Hauptmenü

jovan

litvece

Литературом око глобуса
Штутгарт, 24. новембар 2011.

Јован Николић
Роман "Очи покојног јагњета"


Јован Николић је приковао пажњу публике даром да прочитано дочара својим глумачким талентом. На моменте је изгледало да ми гледамо филм, а не слушамо читање књиге.

“Срце ми је пуно” рекао је на српском језику кад се обратио публици.  „Драго ми је да сте дошли у толиком броју. Могу да осетим наше људе и осећам то овде.

Поменуо је да је у својим списатељским почецима, за женски часопис Ана, својевремено водио замишљени интервју са Николом Теслом и да му је посебно драго да игром судбине после толико година долази на позив Српске академске мреже Никола Тесла.

Литерарно вече је било јединствено по речима водитељке Марион Кадура. Она је припремила готов сценарио, али је наш књизевник Јован Николић надахнутим читањем потпуно променио ток вечери. Садржај књиге је био у фокусу, а мање дискусија о литератури и друштвеним околностима у којима је настала. Марион је рекла да такву непредвиђеност јос није доживела, али да јој је драго да сад јесте. То је било нешто ново. Публика је уживала у пасажима из књиге који су били читани на српском и немачком језику. Било је много смеха, али и делова који су произвели тишину и замишљеност. Јован Николић је својим делом изазвао много снажних емоција у публици - прича о баби и узимању разнобојних пилула за разне болести или деди и начину на који се враћао из кафане и многе друге.

Сара Ђукарић из СКД  „Свети Сава” је читала на изванредном немачком и дала огроман допринос квалитету литерарне вецери.

Музичка подлога уживо уз један алт саксофон дала је јос једну посебну ноту догађају. Јован Николић је замолио оркестар да одсвира њему драге мелодије у паузи и након читања. Отац књижевника је и сам био саксофониста и постоји прича о томе и у књизи.

Искористили смо прилику да презентујемо и Србију и њене туристичке потенцијале и природне лепоте захваљујући материјалу Туристичког савеза Србије (плакати, брошуре, фљери). Углавном разграбљено.


Ово књижевно вече је одржано у новој градској библиотеци у Штутгарту у сарадњи са Библиотеком и Форум дер Културен Штутгарт.


Сарадња нове Градске библиотеке Штутгарт,
Форума култура и
Српске академске мреже - Никола Тесла


Фото:САМ-НТ


О роману и аутору

У роману "Очи покојног јагњета" велики свет се описује из перспективе малог дечака. То су заокружени прозни текстови, који говоре о призорима из детињства проведеног у ромском насељу у бившој Југославији. Они приказују турболентне животе, страх и игру, кокошке на бициклу, ракију и сујеверје, говоре о оцу, који зарађује новац као саксофониста у комунистичким хотелима, о деди...

Јован Николић рођен је 1955. У једном ромском насељу у Чачку (Србија). Као дете путовао је са родитељима музичарима, Ромом и Српкињом, кроз бившу Југославију. Од своје младости пише песме, 1982. Изашла је прва књига. Данас је један од најзначајнијих представника ромске литературе. Откако је емигрирао 1999, живи у Немачкој у Келну. Добио је стипендију Heinrich-Bolll-фондације, немачког PEN i Cultural City Network из Граца. Роман "Очи покојног јагњета" је од Literaturhaus Келн и новина Stadtanzeiger из Келна проглашен "Књигом за град".


Извор: предговор из књиге

Zurück zum Seiteninhalt | Zurück zum Hauptmenü