mercedesDCA - Srpska akademska mreža - Nikola Tesla

Direkt zum Seiteninhalt

Hauptmenü

mercedesDCA

Evropa u svetlu obrazovanja odraslih
Stuttgart, 05.11.2010
izveštaj D.Kragulj

U periodu od 29. oktobra do 5. novembra 2010. grupa eksperata iz Srbije i Bosne i Hercegovine, najvećim delom iz oblasti obrazovanja odraslih, učestvovala je u studijskom putovanju "Obrazovanje odraslih u Evropi". Inicijator ovog putovanja je bio gospodin dr Karlheinz Dürr, ekspert za jugoistočnu Evropu i rukovodilac sektora "Evropa" pri Pokrajinskoj centrali za građansko obrazovanje Baden-Vitemberg (Landeszentrale für politische Bildung Baden-Württemberg).

Gospodin Dürr koji je odličan poznavalac prilika u Srbiji i stručnjak za obrazovna putovanja i razmene, učestvovao je u svim fazama seminara, od selekcije tema za program putovanja do realizacije.

Realizacija programa rezulat je saradnje Društva za obrazovanje odraslih iz Beograda, Pokrajinske centrale za građansko obrazovanje Baden-Vitenberga, Međunarodnog foruma Burg Libencel (Internationale Forum Burg Liebenzell) i nacionalne i regionalne kancelarije dvv international iz Sarajeva.


Seminaru u Nemačkoj prisustvovali su predstavnici Ministarstva prosvete republike Srbije, pomoćnik ministra prosvete gospodin Bogoljub Lazarević, rukovodilac Grupe za obrazovanje odraslih, Mirjana Milanović i, zatim predstavnik Katedre za andragogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, profesor dr Šefika Alibabić, predstavnici organizacije KULT iz Bosne i Hercegovine zatim predstavnici nevladinog sektora, nastavnici za građansko obrazovanje i treneri i multiplikatori iz oblasti obrazovanja odraslih.

Pored poseta raznim seminarima, učesnici putovanja imali su priliku da posete Akademiju za treninge i stručno usavršavanje kompanije Daimler Benz (Daimler Corporate Academy AG). Poseta je organizovana delom i uz pomoć Srpske akademske mreze - Nikola Tesla iz Stuttgarta (www.sam-nt.de), a u radu su učestvovali i tri njena člana. Tom prilikom, menadžer Akademije - profesor Mildenberger, detaljno je predstavio sistem stručnog usavršavanja i ličnog razvoja saradnika ove velike kompanije.

Zurück zum Seiteninhalt | Zurück zum Hauptmenü