Ми о нама - Srpska akademska mreža - Nikola Tesla

Direkt zum Seiteninhalt

Hauptmenü

Ми о нама

О нама

Ко смо ми
Ми смо друштвено корисно удружење оних који се осећају повезаним са Србијом, а који су у Немачку, регион Штутгарт, дошли због посла, студија, истраживања, љубави, али и оних који су ту рођени и одрасли. Први пут смо се окупили 1. 12. 2007. а затим остварили неколико запажених акција и започели сарадњу са партнерима у Штутгарту. У фебруару 2010. смо регистровали удружење и добили статус друштвено корисне организације у Немачкој. Поједини од нас живе и у Минхену, Есену, Манхајму и Бону.

Шта радимо
Наше идеје реализујемо у форми пројеката и партнерстава у областима образовања и културе. Код деце и младих подстичемо интерес за науку и школовање. Tако су настале "Покретна фабрика идеја (Mobile Denkfabrik)" као и предавања "Трендови будућности, данас бити спреман за сутра" (Zukunftstrends, heute für morgen vorbereitet sein!). Покренули смо и МЕНТОРИНГ програм. С времена на време, организујемо "Породични Кафе - Бранч", у простору где је могуће и паровима са децом да дођу заједно,  да у опуштеној атмосфери размене искуства из свакодневнице. Користимо наша сазнања и информације за праксу, радна места или услове студирања. Нека од њих објављујемо на нашој онлајн огласној табли "Инфо-платформа".

За културни дијалог и стварање мостова разумевања, довољно је погледати само српску кинематографију, музику или књижевност. Има толико тога лепог и уметнички вредног да се презентује немачкој публици. Под мотом "Поведи свог немачког пријатеља"
редовно организујемо "Филманак. Дани српског филма", а повремено трибине као што су били приказ збирке прича Јована Николића "Очи покојног јагњета" и књижевно вече "Срби и Немци" са проф. Габријелом Шуберт у библиотеци града Штутгарта.

Тако дајемо свој допринос да знање немачког језика, добро образовање и радно место, као и учешће у друштвеном животу региона, буде пут за успешну интеграцију, док истовремено негујемо српски језик, подстичемо вредности из Србије и презентујемо их на савремен начин за очување нашег идентитета у Немачкој.
Шта можете Ви урадити
Добродошли -  учланите се! Учествујте у нашим активностима и пројектима, покрените сопствене иницијативе или просто подржите наш рад кроз годишњу чланарину. Можда имате понуду за посао или праксу у свом предузећу или тиму? Можемо је објавити на нашој "Инфо-платформи". Имате контакте са фирмама, које би радо донацијом подржале рад наше организације? Испричајте им о нама. Мрежа Вам омогућује интересантне контакте, учешће на семинарима и конференцијама и тимски рад на занимљивим пројектима. Или можда желите само да волонтирате повремено? Успоставите КОНТАКТ са нашом канцеларијом.

Фото: активности САМ - НТ

Zurück zum Seiteninhalt | Zurück zum Hauptmenü