posetamercedes - Srpska akademska mreža - Nikola Tesla

Direkt zum Seiteninhalt

Hauptmenü

posetamercedes

Poseta fabrici Mercedes-Benz
Sindelfingen, 19.juli 2010.

Izveštaj SAM-NT

Odavno planirana poseta Mercedes-Benz proizvodnog pogona u Sindelfingenu preko Srpske akademske mreže - Nikola Tesla (SAM-NT) održana je 19. jula. Naša grupa od šest zainteresovanih učesnika našla se u "Kundencentru" Sindelfingen. Osim nabavke Mercedes-Benz proizvoda, u ovom centru klijenti mogu direktno preuzeti svoj Mercedes-Benz ili Maybach automobil.

Nakon gostoljubivog pozdrava vodiča, predstavljen je Daimler AG kao uvod. Daimler AG sa sedištem u Stutgartu obuhvata poslovne oblasti Mercedes-Benz Cars, putničke automobile marke Mercedes-Benz, Maybach, Smart i AMG. Osim toga tu su Mercedes-Benz Vans (kombiji), Daimler Trucks (kamioni), Daimler Buses (autobusi) marke Mrzedes-Benz, Orion, Sestra i Daimler Financial Service (finansijske usluge). Proizvođač automobila ima proizvodne hale u Evropi, Severnoj i Srednjoj Americi, Aziji, Australiji, Južnoj Americi i Južnoj Africi. Važne proizvodne tačke u Nemačkoj su Sindelfingen, Bremen, Raststatt, Stuttgart, Berlin, Hamburg, Düsseldorf, Kassel i Wörth.

Nakon usmenog uvoda predstavljen je pogon u Sindelfingenu u formi filmskog priloga. Fabrika Sindelfingen je osnovana 1915. za proizvodnju aviona i aviomotora. Tek četiri godine kasnije napravljena je prva Autokaroserija. Spajanjem Daimler-Motorengesellschaft-a i Benz & Cie. 1926-te, razviće se Sindelfingen do današnjih dana u jedan od najznačajnijih pogona Mercedes Benz Cars. Sa oko 3700 zaposlenih (uključujući istraživanje i razvoj) i površinom od 2,9 km kvadratnih, on predstavlja mali grad u kome se oko 2100 vozila proizvedu svaki dan. Ovaj broj obuhvata razne modele: C-Klasa, E-Klasa, S-Klasa, CL-Klasa, CLS-Klasa i Maybach - jednu trećinu od toga preuzmu klijenti sami. Svaki dan 1500 kamiona dovoze sirovine i delove. Proces proizvodnje sastoji se od presovanja (forme za vrata i strane), sirove obrade (varenje i sirova karoserija), površinske obrade (lakiranje) i montaže. Logistika povezuje pojedine procese i brine o dopremanju delova od podizvođača.

Nakon filma, otišli smo autobusom došli do pogona koji je bio cilj posete. Najpre se mogla videti sirova obrada na primeru E-Klase. Posebno je za istaći visok stepen automatizacije u formi robota i transportne tehnike, gde su skladno umreženi pojedinačni procesi izazvali oduševljenje kod nas. U celoj hali za sirovu obradu gotovo da nije bilo radnika. Potom smo u jednom školskom prostoru videli sve sirove delove nove E-Klase u jednoj preglednoj formi - sloj po sloj i u prirodnoj veličini složeni su delovi jedan do drugog tako da je lako vidljivo gde im je mesto i kako se montiraju. Bilo je govora i o različitim postupcima varenja i lepljenja.

Potom smo otišli autobusom do montažne hale za C-Klasu. Ovde je vladala potpuno druga slika. Hala je puna radnika koji na montažnim linijama sastavljaju delove u jedan gotov Mercedes-Benz. Mogli smo iz neposredne blizine doživeti kako nastaje Mercedes-Benz limuzina C-Klase i kako na kraju gotova vozila silaze sa trake. Kombinacija logistike, montaže i automatizacije (npr. vetrobran) i uska međusobna umreženost ostavile su na nas jak utisak.

Potom smo se autobusom ponovo vratili u Kundencenter.

Bilo nam je jasno da se poseta apsolutno isplatila. Veoma gostoljubiv vodič, neposrdni doživljaj kako nastaje jedno vozilo marke Mercedes-Benz, tehnika i umreženi procesi ostavili su snažan utisak. Želimo ovde i da se za posetu i vođenje kroz pogon u Sindelfinegnu srdačno zahvalimo. Za nas to sigurno znači da ćemo doći opet.
Da biste stekli jednu još bolju sliku možete pogledati i film o Mercedes-Benz Sindelfingen. (izvor: You Tube)


Stuttgart, 19. juli 2010

Zurück zum Seiteninhalt | Zurück zum Hauptmenü