srbiinemcilitvece - Srpska akademska mreža - Nikola Tesla

Direkt zum Seiteninhalt

Hauptmenü

srbiinemcilitvece

litvece

СРБИ И НЕМЦИ
Gabriella Schubert
Књижевно вече и дискусија
Штутгарт, 16. септембар 2013

У понедељак 16. септембра, одржано је књижевно вече са проф. др. Габријелом Шуберт у Max-Bense-Forum у Градској библиотеци у Штутгарту. Као слависта и балканолог проф. Шуберт објавила је две књиге: "Традицијe заједништва против предрасуда" и "Књижевни сусрети". Оне садрже прилоге српских и немачких научника из области књижевности, слависта и германиста. Прилоге повезује жеља за духовно-културним приближавањем Срба и Немаца. Још увек су везе међу њима оптерећене упорним међусобним неразумевањем.


Читани су одломци из књига на српском и немачком језику, а надовезала се дискусија како на подијуму тако и са публиком о укупним српско-немачким односима. Публика је са великим занимањем прихватила ову тему и веома активно узела учешћа у разговору. Добили смо много лепих речи и похвала на рачун организације и укупног нашег ангажмана. Госпођа проф.др. Шуберт је изјавила. "На представљању оба тома књиге Срби и Немци и српско-немачких односа, у Штутгарту 16. септембра 2013 у организацији Српске академске мреже - Никола Тесла, понела сам најбоље утиске. Изненађена сам, колико је слушалаца било присутно, колико су чланови мреже активни и са каквом срдачношћу су ме примили."

Надамо се да део ових утисака можете барем делом осетити и ви гледајући горе наведене фотографије са овог догађаја.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

Догађај организују Српска академска мрежа - Никола Тесла
и Библиотека града Штутгарта

          

уз подршку Канцеларије за културу градаПонедељак, 16.09.2013
20h | Max-Bense-Forum
Градска библиотека на Миланском тргу, Mailänder Platz 1, Stuttgart

СРБИ И НЕМЦИ| Gabriella Schubert


Разговор | Модерација: Marion Kadura

"Срби и Немци". Под овим насловом је слависта и балканолог проф. др. Габријела Шуберт објавила две књиге: "Традицијe
заједништва против предрасуда" и "Књижевни сусрети". Оне садрже прилоге српских и немачких научника из области књижевности, слависта и германиста. Прилоге повезује жеља за духовно-културним приближавањем Срба и Немаца. Још увек су везе међу њима оптерећене упорним међусобним неразумевањем.
При томе се показује да у српско-немачким односима нису увек доминирале напетости, које су их у новије време оптеретиле, него напротив, постоји и традиција добрих односа, пре свега на културном плану и она је била плодотворна и корисна за обе стране.
Потребни су даљи напори да се допринесе разумевању културних и националних посебности оних других. Увек и изнова су писци и интелeктуалци били ти, који су били заинтересовани
једни за друге и интелектуално-књижевни живот у другој земљи.
У разговору са Александром Савановићем, потпредседником САМ-НТ, Габријела Шуберт дискутује о немачко-српским односима.

улазнице: EUR 4,- | с попустом EUR 3,-

Резервација карата:
Телефон 0711 / 216-91100 ili 216-96527

Zurück zum Seiteninhalt | Zurück zum Hauptmenü