vrtic - Srpska akademska mreža - Nikola Tesla

Direkt zum Seiteninhalt

Hauptmenü

vrtic


Истраживање интересовања за двојезичну српско - немачку предшколску установу у Штутгарту

Молимо вас да учествујете у овој анкети. Упитник је анониман и служи само утврђивању интересовања за оснивање двојезичне предшколске установе (вртића) у региону Штутгарт.

Можете га попунити лако и брзо са вашег рачунара - кликни на
упитник online.

Или у папирној форми - упитник као pdf документ спреман за штампу и послати на адресу:
Serbisches Akademikernetzwerk - Nikola Tesla e.V.
Kiegsbergstr. 28
70174 Stuttgart

Саопштење за штампу


СРПСКА АКАДЕМСКА МРЕЖА - НИКОЛА ТЕСЛА
друштвено корисно удружење из Штутгарта са деловањем у области образовања, културе, интеграције и међународне сарадње, покреће


И С Т Р А Ж И В А Њ Е
везано за оснивање двојезичне немачко-српске предшколске установе у Штутгарту


са циљем да испитамо интересовањe грађана, првенствено родитеља и оних који ће то постати, који живе на територији Републике Немачке, града Штутгарта, за оснивањем двојезичне предшколске установе.
 Као последица миграција, савремених токова глобализације и мобилност грађана, појавила се концентрација великог броја припадника српске и других балканских националности у Немачкој, посебно на широј територији Штутгарта. Оквирне процене указују да на подручју града живи више од 25 000 грађана који су српског порекла. Ситуацију додатно анимира и склапање бракова између припадника српске и других националности.
 Савремени педагошко-психолошки налази несумњиво указују на предности двојезичности, посебно у раном (предшколском) узрасту када људски мозак развија преко 50% своје укупне масе. Доказано је да  је наследан само број нервних ћелија док се везе између ћелија (синапсе) развијају током живота. Интелигенција зависи управо од веза које се стварају између мозданих ћелија. Најновија истраживања потврђују да се раном двојезичношћу подстиче развој можданих функција које осигуравају бољу моћ памћења и концентрације. Доказано је да билингвална деца стварају већи број синапси.
Даље се истиче да рано двојезична деца стичу многобројне од особина корисних у току даљег учења и рада, бољу моћ запажања и разликовање важних од неважних секвенци при реализацији активности, способност да обављају више активности истовремено као и да се код деце боље развијају тзв. лингвистичке способности, важне при учењу новог страног језика.
Наша идеја водиља је успешна интеграција и социјализација српског народа у Републици Немачкој уз очување српске културне баштине и националног идентитета. Мишљења смо да би немачко-српски вртић био сигуран корак ка укључивању у све токове друштвеног живота Немачке уз истовремено очување корена, језика, вере, традиције и културног наслеђа. Кроз рад установе, настојали бисмо да укључимо младе генерације свих узраста кроз разне облике културно-уметничких и едукативних активности.  
Срдачно Вас позивамо да нам се придружите и издвојите неколико минута за попуњавање анкетe: на папиру или е-анкету. Тиме доприносите стваранју реалне слике потреба наше заједнице у Штутгарту за оснивањем немачко-српске предшколске установе.

Придружите нам се. Заједно можемо више!


Контакт:
anketa@sam-nt.de

Zurück zum Seiteninhalt | Zurück zum Hauptmenü