wherearethehorses - Srpska akademska mreža - Nikola Tesla

Direkt zum Seiteninhalt

Hauptmenü

wherearethehorses

фото: Where are the horses Team

ГДЕ СУ КОЊИ? / WHERE ARE THE HORSES?

Штутгарт, октобар 2013 - април 2014


Где су коњи? Игра картама у облику „Квартета са коњима" за читаву породицу, али која се не игра за столом, већ напољу, усред града, слично као нека врста рели трке. Уз помоћ свуда по граду присутних коња се кроз игру сакупљају информације о градској историји и биографијама становника Штутгарта. Овај пројекат је настао у кооперацији са ‚Градским музејом Штутгарт‛ и ‚Фланеријом, Лабораторијом мисли и корака‛ (Flanerie, Labor für Gedanken und Gänge).

Где су коњи?

Коњ краси не само грб града Штутгарта. Ови омиљни четвороношци се могу сусрести свуда по главном граду покрајине – као златан украс фонтане или као поносно усправљена статуа. Да је Штутгарт добио своје име по коњима (свн. stuotgarte: свн. stuot = стадо; свн. garten = ограђени простор > ергела коња) је већини становника Штутгарта позната чињеница.
Али не воле само становници Штутгарта коње: Краљица Елизабета II. је, тако каже анекдота, при посети Шилеровом музеју у Марбаху на Некру 1965. године у једном тренутку иритирано запитала: „А где су коњи?" Мора да се радовала посети познате ‚Ергеле коња Марбах‛ у Гомадингену. Управо то њено наводно питање су чланови Српске академске мреже Никола Тесла и њихови кооперацијски партнери ‚Градски музеј‛ у Штутгарту и ‚Фланерија, Лабораторија мисли и корака‛ узели за мото пројекта „Где су коњи?". Пројекат је добио потпору у оквиру програма ‚Читав свет у музеју‛ ‚Немачког музејског савеза‛.

фото: Where are the horses Team

У потрази за коњима кроз град
У јесен 2013. су чланови одређених српских породица имали прилику да се током шест радионица, а у пратњи екипе са пројекта, патролирајући градом упознају са одабраним четвороношцима. На основу многостраних информација које су се састојале од утисака и прича учесника тих радионица, као и историјских података, је београдски аутор, Симон Марић, написао о сваком коњу по једну причу.
При томе је настала и игра карата у облику „Квартета са коњима" за децу и омладину, која се не игра за столом, већ напољу, усред града, слично као нека врста рели трке. Уз помоћ свуда присутних коња ова игра води кроз градску историју и биографије становника Штутгарта. А захваљујући релију кроз град се буди интересовање и знатижеља за градском историјом Штутгарта и уз игру и сопствено истраживање се на лицу места и преноси. Осим тога се тиме мења и оштри поглед на споствени град.


Продаја
Квартет се може купити по цени од 7 евра на следећим продајним местима:
Српска академска мрежа – Никола Тесла, Kriegsbergerstraße 28, 70174 Stuttgart
Stadtlabor Stuttgart, Kriegsbergerstraße 30, 70174 Stuttgart
Museum Hegel-Haus, Eberhardstraße 53, 70173 Stuttgart

Сазнајте више о пројекту Где су коњи? путем блогова:
http://www.alle-welt-im-museum.de/w/?cat=92
http://www.stadtmuseum-stuttgart.de/blog/wherearethehorses/

Пројекат у сарадњи
Српске академске мреже -
Никола Тесла,
Музеја Штутгарт и DieFlanerie

Инфо и контакт:
saradjukaric@live.de
office@sam-nt.de

Продаја
Квартет по цени од 7 евра
на следећим местима:

Српска академска мрежа – Никола Тесла,
Kriegsbergerstraße 28, 70174 Stuttgart
Stadtlabor Stuttgart,
Kriegsbergerstraße 30, 70174 Stuttgart
Museum Hegel-Haus,
Eberhardstraße 53, 70173 StuttgartZurück zum Seiteninhalt | Zurück zum Hauptmenü