filmanak2013 - Srpska akademska mreža - Nikola Tesla

Direkt zum Seiteninhalt

Hauptmenü

filmanak2013

Filmanak

Фото & видео : САМ-НТ | ФИЛМАНАК 2013                                                                                                                            

лево: Део разговора са глумцем Александром Радојичићем из филма Шешир Професора Косте Вујића
доле: Призори и утисци са фестивала


ФИЛМАНАК 2013
17.-20. октобар 2013
2. Дани српског филма у Виртембергу
Штутгарт-Еслинген, 17-20. октобар 2013.

Српска академска мрежа је овогодишњу филмску ревију ФИЛМАНАК посветила теми "Човек и његова природа иза науке". Приказани су филмови "Фрау Ајнштајн", "Шешир професора Косте Вујића" и "Технотајз: Едит и ја". Тај филмски програм је заокружен кратким филмовима студената филма и првим радовима младих аутора из Србије. Пројекције су  одржане у Kommunales Kino Esslingen од 17. до 20. октобра. О атмосфери на фестивалу говоре приложене фотографије и видео снимак више од речи!

Гост фестивала био је глумац Александар Радојичић, који је у филму "Шешир професора Косте Вујића" дочарао песника Милорада Митровића. Посебне симпатије публике, освојио је у разговору после пројекције филма, када је неколико реченица изговорио и на течном немачком језику. За Stuttgarter Nachrichten је дао интервју, који је уз најаву фестивала објављен под насловом "Велики наступ српског филма". Програм кратких филмова је привукао пажњу филмских школа из региона Штутгарта, као и студената Филмске академије из Лудвигсбурга. Циљ програма кратких филмова је афирмација младих аутора. Надамо се да ће аутори и филмске академије Србије и следеће године искористити ФИЛМАНАК за промоцију. Конкурс за 2014 је отворен!

ФИЛМАНАК 2013 је подржала Канцеларија за сарадњу са дијаспором у Београду.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

Најава-саопштење за штампу
ФИЛМАНАК 2013
17-20. октобар 2013 | Kommunales Kino Esslingen | 19h
2. Дани српског филма у Виртембергу
                                                                       
Штутгарт, 17-20. октобар 2013

Српска академска мрежа је под мотом "Поведи свог немачког пријатеља" покренула редовну годишњу филмску ревију ФИЛМАНАК. Од 17 до 20. октобра ове године у средишту је тема "Човек и његова природа иза науке". Тај филмски програм је заокружен кратким филмовима младих и неафирмисаних аутора. Пројекције се одржавају од 19 часова у Kommunales Kino Esslingen.

ФИЛМАНАК је место сусрета филмске публике, студената који студирају драмске науке или се баве филмом, а посебно младих аутора из Баден-Виртемберга и Србије. Након пројекције нудимо могућност за опуштен разговор. Ревијом ФИЛМАНАК желимо да помоћу уметности и културе градимо мостове разумевања између Баден-Виртемберга и Србије, као и да створимо простор за могуће кооперације између партнера са обе стране.

Kommunales Kino Esslingen
Maille 4 - 9, 73728 Stuttgart-Esslingen
info@koki-es.de
Резервација карата:
тел. 0711-310595-10


Биоскоп најава

 Flyer

Захваљујемо се на сарадњи Филмском центру Србије, Кино Штутгарт-Еслинген и Филмској комисији регион Штутгарт. ФИЛМАНАК 2013 је подржала Канцеларија за сарадњу са дијаспором у Београду.


ДОЛАЗАК И ПАРКИРАЊЕ >>
КИНО ПРОГРАМ И КАРТЕ >>

Улазнице: 4,00 евра
Резервације : www.koki-es.de oder 0711.310595-10
Карте морају најкасније 15 мин. пре пројекције бити подигнуте.
Кино каса отвара у 18:30.

Поздрављам организаторе и све учеснике Вашег цењеног фестивала. надам се да ћемо нашим филмом Шешир професора Косте Вујића допринети да фестивал буде успешан и да ћемо овом темом, у нашем филму, подстаћи младе генерације да је знање и образовање основ квалитетног и успешног живота. Кошутњак филм ће се идуће године радо одазвати на позив са још једним афирмативним пројектом, који је ових дана у завршним фазама реализације. Поздрав!


Београд 15. октобар 2013.                                                                                                       Кошутњак филм,
                                                                                                                                                   Продуцент
Зоран Јанковић

ФИЛМАНАК 2013
ПРОГРАМ 17-20. октобар
Kommunales Kino Esslingen | Maille 4 - 9, 73728 Stuttgart-Esslingen

FRAU EINSTEIN | чет 17.10. | 19:00 (језик : српски и немачки са енглеским преводом)
2011 / Режија: Милош Јованович / Сценарио: Александра Плескоњић / Камера: Јован Милинов / Глумци: Аница Добра, Jens Harzer / Документарни филм / трајање 50 мин.


Филм је интимна прича Милеве Ајнштајн, прве супруге Алберта Ајнштајна и његовог научног сарадника у најплоднијем периоду његовог живота. Пратимо њене последње дане живота заједно са Едуардом Еинстеином Тетеом, млађим сином из брака са Албертом. Знајући да одлази са овог света, пратимо њену животну интимну ретроспективу. На крају тог пута, Милева доноси одлуку шта оставља иза себе... Милева Марић: жена тајна.ШЕШИР ПРОФЕСОРА КОСТЕ ВУЈИЋА  | пет 18.10. | 19:00 (језик : српски са енглеским преводом)

Режија: Здравко Шотра / Сценарио: Милован Витезовић / Камера: Веселко Крчмар / Глумци: Александар Берчек, Милош Биковић, Александар Радојичић, Бранимир Брстина, Војин Ћетковић, Љубомир Булајић, Матеја Поповић, Андрија Даничић, Урош Јаковљевић, Никола Ранђеловић, Давор Перуновић, Младен Совиљ, Стеван Пиале, Иван Босиљчић, Предраг Ејдус, Бранко Јеринић, Драган Јовановић, Зоран Цвијановић, Драго Чума / Комедија / трајање 115 мин.

Ово је прича о невероватном професору Кости Вујићу, доброћудном особењаку и педагогу посебне врсте, за кога је његов ђак Михаило Петровић – Мика Алас написао да је био најоригиналнији професор 19. века, и о невероватном разреду матураната Прве мушке гимназије, коју чине Михаило Петровић – Мика Алас, Јован Цвијић, Павле Поповић, Јаша Продановић, Милорад Митровић, Љубомир Стојановић и други, који ће као академици, професори, министри, политичари обележити тадашње време. То је разред каквог није било ни пре ни после. Виспрене, инвентивне, духовите и неодољиве матуранте је одиграла нова генерација српских глумаца, која бољу промоцију није могла пожелети.

TECHNOTISE: EDIT AND ME | суб 19.10. | 19:00   (језик: српски са немачким преводом)
2009 / режија: Алекса Гајић / сценарио: Алекса Гајић / монтажа: Марко Глушац / музика: Борис Фурдуј, Слободан Струмбергер / Гласови: Санда Кнежевић, Борис Миливојевић, Сека Сабљић, Петар Краљ, Зоран Цвијановић, Небојша Глоговац, Срђан Тодоровић / научно-фантастични анимирани филм / трајање: 100 мин

Београд 2074. Едит је обична девојка која живи у Београду. Студира психологију и волонтира у истраживачком центру. Из страха да неће положити предстојеће испите, она допушта да јој се у руку угради илегални чип који би требао да јој унапреди способност памћења. Поред тога она се брине о Абелу, аутистичном математичком генију. Абел није проговорио ни једну реч од како је открио универзалну формулу која уједињује све постојеће типове енергије. Када Едит баци један поглед на ту формулу, чип почиње да делује независно и прети да уништи њену сопствену личност...


ПРОГРАМ КРАТКИ ФИЛМОВИ | нед 20.10. | 19:00

8 кратких филмова студената филма и младих аутора
(језик : српски са енглеским преводом)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ВОЗАР  

Црна комедија 27 мин. | 2012
Марина Узелац

Возар се базира на Харону, лику из у грчке митологије, који мртве превози преко реке смрти на онај свет. Главни лик је доброћудни, али проблематични стари човек, који вози један стари волво и волии филмове. Његов најбољи пријатељ и пратилац је корњача Флеш.

Марина Узелац студира филмску режију на Факултету драмских уметости у Београду.
---------------------------------------------------------------------------------------------

СТОЧАР

Кратка фикција  18 мин. |2013
Немања Ћеранић

Стеван је син локалног криминалца, живи мирно и брине се о свом сеоском имању. Кад му оца убију чланови локалне банде, тражи освету.


Немања Ћеранић студира филмску и ТВ монтажу на Факултету драмских уметности у Београду.
---------------------------------------------------------------------------------------------

ДЕО ДУШЕ

драма 13 мин. | 2013
Мина Петровић

Данило је један обичан младић, који живи у Београду. Једна тајна његовог деде води га на необично путовање назад у годину 1942.

Мина Петровић студира филмску монтажу на ФДУ у Београду и овај филм је њено дебитантско остварење.

---------------------------------------------------------------------------------------------

ДЕЦА ДИКСИЛЕНДА
Документарни филм 6 мин. | 2012

Софија Будимир & Марија Ђоковић

Деца Диксиленда је кратак документарни филм о српским пионирима џеза. Неки од њих имају 80 година, али њихов бенд свира још увек у Земуну, једном делу Београда. Oво је прича о старим људима из перспективе младих, који су се с њима заједно провели на забави.

Марија Ђоковић (филм и ТВ камера)  и

Софија Будимир  
(
филмска монтажа)  студирају на Факултету драмских уметности у Београду.

---------------------------------------------------------------------------------------------

МАСКИРЦИ
Документарни филм 7 мин. | 2013

Младен Милосављевић

Верује се да током последње недеље поста, познате као бела недеља, село посећују демони и друга чудновата бића. Маскирани учесници имитирају ове кратуре у једнoм ритуалу, у којем на крају дана симболично спаљују зиму и све што је зло у заједници.


Младен Милосављевић је апсолвирао Етнологију и Антропологију на Универзитету у Београду. Снима документарне и кратке филмове, пише прозу у области фикције и бави се филмском критиком.


---------------------------------------------------------------------------------------------

AILLEURS

Кратка фикција 11 мин. | 2012
Marleen Van Hoey &
Петар Вељачић

Дечак у бекству одлази у шуму. Открива да ни тамо није обећана земља коју је очекивао...


Marleen Van Hoey има мастер из графике и студира филмску режију на Sint-Lukas Brüssel.  

Петар Вељачић управо припрема свој мастер на аудио-визуелној уметности на Sint-Lukas in Brüssel.


---------------------------------------------------------------------------------------------

УБИСТВО ЈЕДНЕ МРЉЕ

Кратка фикција 15 мин.| 2013
Катарина Ковчин

Ово је интимна прича о настанку живота. једна тамна мрља се развија у дете, али питање је - да ли ће то уопште постати живот? Наратор стоји у свету идеја Сократа и Платона. Описује своје раније животе и могућност да постане човек. Осим тога следи и другу линију приче, у којој његова будућа мајка сазнаје да је у другом стању. И тако може само да чека каква ће бити одлука - да ли ће живети или не.


Катарина Ковчин студира књижевност на Филозофском факултету у Новом Саду. Ово је њен први филм.---------------------------------------------------------------------------------------------

РУЈКА
Кратка фикција 25 мин. | 2013
Страхиња Савић

Дванаестогодишњи дечак Алекса има једну малу, лепу краву. Када сазна да његови баба и деда намеравају да је пошаљу у кланицу, он је узима са собом и бежи у шуму. Баба и деда полазе у потрагу за њим.


Страхиња Савић снима кратке филмове као слободни аутор, пре него што уписује филмску режију на Факултету драмских уметности у Београду 2009. Његов филм "Танго у три лика и три простора" добио је неколико награда.

Захваљујемо се свим ауторима који су послали своје филмове у конкуренцију за ФИЛМАНАК ! Избор није био лак. Било је још филмова које бисмо радо узели у програм, али смо ограничени временом. Размотрићемо за убудуће могућност да проширимо програм кратких филмова на два дана.

Zurück zum Seiteninhalt | Zurück zum Hauptmenü